zondag 28 januari 2018

Slapende reuzen - Sylvain Neuvel


Karakter, 2017
303 p.
Vertaald uit het Engels: Sleeping giants

Van de achterflap:

Als Rose Franklin op haar nieuwe fietsje vlak bij haar huis in Deadwood, South Dakota rijdt, valt ze plotseling in een enorm gat in de aarde. Ze komt bij op de bodem van een nagenoeg perfect vierkante kuil, waarvan de muren vol staan met ingewikkelde graveringen die licht geven en lijken te pulseren. Maar de brandweermannen die haar komen redden, staren naar een nog vreemder schouwspel: een klein, geschrokken meisje in de palm van een reusachtige metalen hand.

Zeventien jaar later is het mysterie van dit bizarre artefact nog altijd onopgelost; de oorsprong, de maker en het doel zijn onbekend. Uitkomsten van de koolstofdatering tarten elk geloof, het leger schrijft het ene na het andere topgeheime rapport, maar lijkt het nergens over eens te kunnen worden, theorieën worden verzonnen en nagenoeg onmiddellijk weer verworpen. Als men geen oplossing vindt, begint men langzaam zijn belangstelling voor dit schijnbaar onoplosbare raadsel te verliezen.

Sommigen kunnen echter niet stoppen met zoeken naar antwoorden. Rose Franklin is inmiddels een hoogopgeleide natuurkundige die een topgeheim team leidt om het mysterie van de gigantische hand te ontrafelen. Maar als de stukjes van de puzzel eenmaal op hun plaats liggen, zal het resultaat dan juist een middel voor eeuwige vrede of een wapen voor massavernietiging blijken te zijn?
Een onvervalste sciencefictionthriller, daar ging ik voor!

Na de proloog, waarin Rose met haar fietsje in het gat valt met de reuzenhand, begint het eigenlijke boek, 17 jaar later.

We krijgen een interview te lezen, waarin een naamloze man Rose, die ondertussen een briljante wetenschapper is, vragen stelt over de vooruitgang die ondertussen rond de reuzenhand geboekt is. Na zeventien jaar staan ze eigenlijk nog niet veel verder dan in het begin, maar Rose heeft een aantal ideeën en aan de hand daarvan zullen verdere lichaamsdelen in alle uithoeken van de aarde gevonden worden.

Die lichaamsdelen voegen zich nogal makkelijk samen en het blijkt om een gigantische robot (er wordt herhaaldelijk gesproken van "20 verdiepingen hoog") te gaan die meer dan 6000 jaar oud zou zijn. Meer nog: de robot is niet eens van onze planeet afkomstig, maar moet hier door aliens achtergelaten zijn tot de mensheid rijp genoeg was om hem opnieuw samen te stellen.

Slapende reuzen bestaat uit interviews, die allemaal worden afgenomen door de naamloze man. Op die manier leren we het team kennen dat de robot aan de praat moet krijgen, maar de man zelf blijft een mysterie. Hij beschikt blijkbaar over zowat onuitputtelijke geldbergen en kan aan de meest moderne technologie komen. Maar toch zijn er op onze planeet nog grotere geheimen die hij niet eens kent...

Naast deze interviews zijn er ook transcripties van audiodagboeken te lezen en een enkele transcriptie van een videofragment. Dit deed me een beetje denken aan hoe de Illuminaeboeken geconstrueerd zijn, maar die gaan daarin eigenlijk nog veel verder en de boeken zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken qua thematiek.

Dat er op sommige plekken te lezen valt dat dit boek voor fans van The martian zou zijn, is er zelfs helemaal over. Deze twee boeken zijn gewoon niet te vergelijken. Om te beginnen is The martian het verhaal van 1 man die in zijn eentje op Mars moet zien te overleven, overgoten met de wel heel grove humor van Mark Watney en Slapende reuzen gaat over een team dat een robot die ze op aarde vinden aan de praat moet zien te krijgen. Zonder die humor. Het is gewoon allebei sciencefiction maar het zijn wel allebei aanraders.

Ik heb genoten van dit boek (zeker nadat ik Blade runner opzij gegooid had wegens te saai geschreven) en heb gelukkig ook al het vervolg Ontwakende goden in mijn bezit. Want het boek eindigde met een cliffhanger van jewelste waar ik nu het fijne van moet weten.

Vier sterren.


1 opmerking:

  1. Dit boek is zoooo geweldig, en Ontwakende Goden is zo mogelijk nog beter <3 de vergelijking met The Martian ontgaat mij ook, maar dat heb ik meestal met van die marketingtrucjes als 'voor fans van boek X'.

    BeantwoordenVerwijderen