maandag 22 januari 2018

Kijktip: Aus dem Nichts / In the fade


Als je hier al een tijdje meeleest, weet je ongetwijfeld waar mijn stokpaardjes liggen qua film. Iets met Isabelle Huppert móet ik gewoon zien en de Scandinavische film alsook de Japanse heeft een speciaal plekje in mijn filmhart.

Maar er is nog een andere markt die ik graag aanboor: de Duitse film. En laat dat nu juist een categorie films zijn die je hier zelden ziet - al is hun filmproductie echt enorm.

Een Duitse film in onze zalen is dus zowat een must-see. Zoals Aus dem Nichts (bij ons uitgebracht als In the fade).

Maar ik ga nu ook niet naar om het even welke Duitse film en Aus dem Nichts werd weloverwogen gekozen.

Bij deze film spelen namelijk een aantal andere factoren mee. Regisseur hier is Fatih Akin, een Turks-Duitse cineast, van wie ik al wat werk gezien heb. Zij het met wisselend succes.

Gegen die Wand vind ik bijvoorbeeld een gigantisch slaapverwekkende film (en ik heb die 2x bekeken om er zeker van te zijn), zijn vervolgfilm Auf der anderen Seite vond ik dan weer een absolute topper en met Soul kitchen ging hij een heel andere kant uit, die van het meer lichtvoetige werk. Dat ik afgelopen jaar Tschick bij ons in de zalen heb gemist - die werd in slechts een paar bioscopen gedraaid, allemaal te ver - vind ik nog steeds enorm jammer. Hopelijk verschijnt die ooit bij ons op dvd...

In Aus dem Nichts speelt daarenboven Diane Kruger haar eerste Duitse filmrol. Deze rasechte Duitse heeft een Hollywoodcarrière uitgebouwd, maar deed in eigen land eigenlijk nog niets qua film. Haar bekendste rollen zijn die van Helen of Troy uit Troy (het vehikel met Brad Pitt) en van Bridget von Hammersmark in Inglourious Basterds (het absolute meesterwerk van Quentin Tarantino). In de twee National treasure films huppelt ze ook rond. En voor wie wat achtergrond in Franse films heeft: ze speelde Marie Antoinette in Les adieux à la reine want jawel, ook in het Frans staat ze haar mannetje.

Voor haar rol in Aus dem Nichts haalde ze al heel wat prijzen binnen, met als belangrijkste die in Cannes voor beste actrice. 't Is dus geen brol, deze film, die trouwens de Duitse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film is dit jaar en hem waarschijnlijk wel zal krijgen ook.

Maar waarover gaat het nu?

Katja (Diane Kruger) en Nuri Sekerci zijn een gelukkig getrouwd koppel met een zoontje, Rocco. Nuri is van Koerdische afkomst en baat een Turks reisbureau/vertaalbureau uit. Op een dag ontploft er een bom voor zijn kantoor en Nuri en zijn zoontje komen om het leven.

Katja blijft verslagen achter maar wanneer ze te weten komt dat neonazi's verantwoordelijk geacht worden voor de aanslag, bijt ze zich met haar advocaat in de rechtszaak vast.

Aus dem Nichts wordt op dat moment een pure wraakthriller waarin een door verdriet verscheurde vrouw gerechtigheid zoekt. En Diane Kruger speelt dit fantastisch.

Haar verdriet wanneer ze hoort dat haar man en zoon overleden zijn, is hartverscheurend en de roes waarin ze zich daarna bevindt, is bijna tastbaar. Letterlijk: de zonovergoten taferelen van het begin van de film veranderen in plensbuien en het is pas wanneer het proces begint dat er weer wat voorzichtige zonneschijn in de film mag komen.

Fatih Akin staat bekend als een sociaal filmmaker, die oog heeft voor de multiculturaliteit van de samenleving en er ook de problemen niet van schuwt. Ook in Aus dem Nichts krijgen we dit te zien, het is namelijk gewoon het uitgangspunt van de film.



Zelf had ik gedacht dat de film een wat bredere release ging krijgen, maar in Oost-Vlaanderen spelen ze hem enkel in de Sphinx.

Trotzdem: allen daarheen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten