donderdag 6 april 2017

Kijktip: Beauty and the beast


En ik had nog zo gezegd dat ik op de dvd-release ging wachten om die dan - gratis - uit de bib te halen.

Maar heb ik gefaald, ja...

Anyway, gisteren ging ik kijken naar de live action versie van Beauty and the beast, die met Emma Watson dus.

Hoofdreden waarom ik 'm niet wou zien: de tekenfilm uit 1991 is zowat mijn favoriete Disneyfilm ooit en Belle is mijn ultieme tekenfilmheldin. Ik zag Beauty and the beast toen hij uitkwam in de cinema (in het Engels he, puh-lease) en heb niet meer achterom gekeken.

Ik wou met andere woorden de mooie herinneringen uit mijn jeugd niet gaan verknallen door naar een flauw aftreksel met acteurs te gaan kijken.

Maar dan was er Amanda Tapping vorige zondag op FACTS. Zij zat de film te bejubelen en gaf schoorvoetend toe dat ze zelfs een traan had gelaten. Ik kon niet anders dan ook gaan kijken dan.

Bioscoop van mijn keuze werd - je raadt het al - Cinema Albert.

En al van in het begin werd ik weer meegesleept door het verhaal, hoewel het eventjes wennen was om Hermione Granger als Belle te beschouwen... Ook dat kleine Sound of music-momentje in het begin was er een beetje over, maar een mens moet daar door kunnen kijken.



Beginnen doe ik met het oplijsten van wat mij wat minder aanstond, dan is dat al uit de weg:

De extra liedjes in de film (die waarschijnlijk uit de musicaladaptatie komen), dragen niets extra's bij aan het verhaal en enerveren omdat er geen schwung in zit. Gelukkig zijn ze redelijk kort.

Het is overduidelijk waar de 3D-stukken van de film zitten. Ik zag hem in 2D en werd al draaierig met momenten.

Emma Thompson speelt Ms. Potts, de theepot, en ze probeert Angela Lansbury veel te hard na te doen met haar stem. Ik had liever haar gewone stem gehoord.

Josh Gad (die ook al de stem van Olaf in Frozen deed) speelt LeFou, maar zijn stem past niet bij dat personage.

De transformatie van beest naar prins had voor mij - net als in de tekenfilm - niet gehoeven. Dan Stevens (Matthew Crawley uit Downton Abbey) ziet er bespottelijk uit met lang haar. En wat was er met dat mondje van het beest? Hij heeft precies de hele tijd duckface...

Voilà, dat is er uit. On to the good stuff.

Zoals ik al schreef, ik zat meteen in de film en het zalige gevoel van de tekenfilm was helemaal terug. Belles rondgang door het dorp was prachtig gefilmd en Emma Watson doet het behoorlijk al zingend.

Het betoverde kasteel is een streling voor het oog en de geanimeerde huisraad doet levensecht aan.

Alle bekende liedjes zitten in de film en ik heb mij serieus moeten inhouden om niet mee te zingen. Dat zou niet zo aangenaam voor mijn buren geweest zijn en een mens moet toch een beetje zijn fatsoen houden, niet?

De film is een aanrader, maar misschien vooral dan voor mensen die indertijd (of later) de tekenfilm gezien hebben. Het jonge koppeltje naast mij was er compleet verbaasd over dat er gezongen werd in de film en ik heb de jongen wel tot twee keer toe horen zeggen: "Hey, jij hebt de film gekozen he." Hun ervaring zal wat minder positief geweest zijn dan de mijne...

En dan nog dit: ik ben helemaal voor inclusiviteit en diversiteit (met mate), maar als je een film draait die zich afspeelt in het Frankrijk van de 17de-18de eeuw, waarom lopen er dan zoveel gekleurde mensen in "the poor provincial town" van Belle rond? Historisch accuraat is het allerminst. Maar dan komen ze natuurlijk met de eeuwige dooddoener dat het een sprookje is en dat je je dan alles kan veroorloven...

Tja.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten