woensdag 1 juni 2016

Mei wrap-up


Mei begon met heel wat goede leesbedoelingen, maar uiteindelijk werd het maar een mager beestje, zeker als je goodreads moet geloven: de teller staat daar op 14 gelezen items, hier was slechts 1 "echt" boek bij, de rest bestaat uit 2 miniboekjes en strips.

Toch moet ik vermelden dat ik momenteel nog in 3 boeken bezig ben, waarbij ik in het ene op pagina 484 van 623 ben, in het andere op p. 164 van 238 en in het laatste op p. 24 van 153. Dus eigenlijk heb ik qua volume nog 2 boeken gelezen als je rekent dat een normaal boek ongeveer 300 pagina's telt.

Niet slecht. Helemaal niet slecht.

Maar die boeken zullen moeten volgen in mijn juni wrap-up...

Boek van de maand wordt het enige boek dat ik gelezen heb, maar dat kreeg dan ook 5 sterren:

Wat ik nooit eerder heb gezegd - Celeste Ng

Dit boek besprak ik hier al en verdient alle lof.

De twee miniboekjes die ik las, kregen elk vier sterren:

The history of England - Jane Austen


Dit boekje (54 p.) kocht ik jaren geleden maar ik kwam er pas nu aan toe om het te lezen. En dit enkel en alleen omdat ik iemand op Booktube zag die het gelezen had en ik plots besefte dat ik het ook in mijn kast had staan...

Het bestaat uit 2 delen en die werden geschreven toen Jane Austen 16 jaar was.

The history of England kon mij maar matig boeien, omdat ze daar haar eigen biografieën schrijft van de Engelse koningen, waarvan ik buiten Elisabeth I en Henry VIII niemand ken.

Lesley Castle daarentegen kon mij wel bekoren. Hier pende ze een tiental brieven neer tussen enkele adellijke dames en het is ronduit hilarisch te noemen. Vandaar dat het boekje toch nog 4 sterren kreeg.

Die schwarze katze : Erzählungen - Edgar Allen Poe

Dit miniboekje (127 p. en 14,5 x 9 cm groot) vond ik anderhalf jaar geleden op een vensterbank in Berlijn waar een aantal boeken "zum mitnehmen" stonden. En met die titel kon ik het echt niet laten liggen...

Het bevat 3 van de bekendste verhalen van de Amerikaanse grootmeester van de horrorliteratuur:

Der Mord in der Rue Morgue. Hiervan kende ik de ontknoping al, maar ik las het met veel plezier.

Die schwarze Katze gaf me bijna nachtmerries... Wat die kat allemaal moest doorstaan! Het was haar goed recht dat ze daarna kwam spoken om haar beul een koekje van eigen deeg te geven.

Der Brunnen und das Pendel (aka De put en de slinger) kende ik enkel van naam maar nu weet ik waar het over gaat en het is eveneens een spannend verhaal. Maar misschien niet om in de wachtkamer van de tandarts te lezen, zoals ik deed...

Ook bij de strips waren er enkele viersterrenboeken te bespeuren:

De krabbenmars - Arthur de Pins besprak ik hier.


De boeman (De roofdierenclub, 1) - Valérie Mangin en Steven Dupré kreeg hier een bespreking.

Nog vier sterren voor volgende strips:

De spiegelwoestijn (Aâma, 3) - Frederik Peeters

Dit derde deel blijft gewoon doorgaan op het voorgaande elan: een keigoeie sf-strip zijn met hier en daar een serieuze portie horror. Deel 4 staat voor juni op het programma.

Het lijk en de bank - Tony Sandoval

Een strip uit Mexico, waar gaan we dat schrijven? Het thema is echter universeel, de strip zou zich gelijk waar kunnen afspelen.

Een hete zomer, waarin kinderen niet buiten spelen maar angstvallig worden binnengehouden. Waarom? Een jongen is verdwenen en werd (nog) niet teruggevonden. Polo loopt echter wel rond in de weidse vlakten en leert daar Sophie kennen.
Wanneer ze op het lijk van de verdwenen jongen stuiten, gaan ze dat niet vertellen. Nee, ze sleuren een zetel tot bij het lijk en beleven er de eerste seksuele avontuurtjes met zicht op...

Ik vond het een echt vreemde strip, vooral omdat de tekenstijl soms van blad tot blad verschilde om andere emoties over te brengen. Maar eens ik daar aan gewend was, begon ik de stijl te appreciëren.

Een bizarre, maar interessante leeservaring.

Alles wat ik las in mei.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten