maandag 4 januari 2016

Gezien in 2015: thuis op het scherm


64 dvd's en Netflix-series bekeken in 2015, zoals al aangegeven in mijn vorig bericht. Niet mis, al zeg ik het zelf.
Daar komen natuurlijk nog een aantal series en films op tv bij, maar ik ga de mensheid niet vermoeien met die allemaal op te tellen...

2015 is met andere woorden een groot kijkjaar geworden (wacht tot ik mijn leesgedrag aan inspectie onderwerp...) en hier komt een lijstje met het beste dat ik het afgelopen jaar op mijn eigen tv-scherm zag:

1. Moon (2009)



Yup, deze zag ik op de laatste dag van het jaar en werd meteen mijn dvd van 2015! Dat ik zo lang gewacht heb, kan ik zelf niet begrijpen. Hoewel... Ik dacht eerlijk gezegd dat het iets in de aard van 2001: a space odyssey ging zijn en dat wilde ik mezelf NOOIT meer aandoen. Gelukkig had ik het mis en zag ik een briljante film.

2. Kreuzweg (2014)



Waar godsdienstwaanzin toe kan leiden... Een kleine, relatief onbekende Duitse film, waarin een 14-jarig meisje compleet in haar christelijke geloof ontspoort.
Prachtige film.

3. Deux jours, une nuit (2014)



Alle prijzen voor Marion Cotillard in deze film! Behalve de Oscar, die zag ze afgesnoept door Julianne Moore dit jaar...
De gebroeders Dardenne leveren met deze film een nieuw sociaal pareltje af: een vrouw moet haar collega's overtuigen om af te zien van hun bonus, zodat zij aan het werk kan blijven in het bedrijf. Pakkend, aangrijpend en subliem geacteerd. Aanrader.

4. Utopia (2013-2014)



Deze Britse serie, bestaand uit 2 seizoenen en 12 afleveringen, zag ik op Sundance Channel (betaalzender bij Proximus tv). Gewelddadig, in van het scherm spattende kleuren, is dit zonder twijfel het beste dat ik vorig jaar op tv zag.

Alles begint met een comicbook waarin de auteur verborgen boodschappen i.v.m. een op hand zijnde epidemie verborgen heeft. De vraag doorheen het eerste seizoen is daarnaast constant "Where is Jessica Hyde?" en wanneer zij dan uiteindelijk opduikt, gaat het geweld nog een versnelling hoger.

Voor wie nieuwsgierig geworden is: Netflix heeft de twee seizoenen in zijn aanbod zitten.

5. What we do in the shadows (2014)



Mockumentary over een aantal vampiers die een huis delen in Nieuw-Zeeland en de filmcrew die hen een tijdje mag volgen. Hilarisch met momenten, zeker wanneer vampierclichés worden aangepakt.

Draaide enige tijd in de bioscopen (een week of zo), maar moest door mij op dvd ontdekt worden.

6. Ex machina (2015)



Nog een film die ik op de laatste dag van het jaar bekeek en zelfs de allerlaatste film die ik in 2015 zag. Een streling voor het oog, dat is het zeker en de claustrofobische sfeer blijft aan je ribben plakken.

Ook zo eentje die minimaal in de bioscopen speelde, gelukkig is er dan altijd nog dvd.

7. Relatos salvajes (2014)



Robbed at the Oscars, this one!! Nee, liever een dodelijk saaie Poolse zwart/witfilm het gouden beeldje geven dan deze vermakelijke reeks kortfilms over mensen die allemaal, zonder uitzondering, op een bepaald moment de controle verliezen en compleet over de rooie gaan.

Herkenbaar en soms grappig, maar ook serieus aangrijpend, deze film heeft het helemaal.

8. Orange is the new black. Seizoen 3 (2015)



Het paradepaardje van Netflix stelde in zijn 3de seizoen zeker niet teleur.

De focus weghalen van saaie Piper en haar probleempjes en in plaats daarvan de schijnwerpers op al de andere inmates richten, was een magistrale zet. Hoewel ik het einde van het seizoen meer dan ongeloofwaardig vond, staat juni 2016 al in mijn kalender omcirkeld, want dan komt het vierde seizoen er aan!

9. Återträffen / The reunion (2013)



Anna Odell rekent in deze sterk autobiografische film af met haar schoolverleden, waarin ze ongenadig gepest werd.

Het eerste deel van de film is een fictieve voorstelling van hoe ze denkt dat de klasreünie zal verlopen. In het tweede deel interviewt ze haar vroegere klasgenoten over het hoe en waarom van al dat gepest. De vroegere klasgenoten worden voor de goede orde gespeeld door acteurs die wat de échte klasgenoten in interviews en telefoongesprekken vertelden, vertolken.

Deze zal zeker niet iedereen bevallen, maar ik vond het een sterke film.

10. Queen Christina (1933)



Geen jaaroverzicht zonder een golden oldie en deze uit 1933 mag zich zeker naast sommige films van vandaag stellen. Ik had nog geen enkele film met filmlegende Greta Garbo gezien en daar wou ik wat aan doen. Schitterende eerste keus, al zeg ik het zelf, deze overgeromantiseerde film over de Zweedse koningin Christina, die als man probeerde te regeren.

Nog aanraders die ik zag dit jaar:

- When animals dream
- Tucker and Dale vs. evil
- The homesman
- The voices
- Magic in the moonlight
- Sense8. Seizoen 1


Geen opmerkingen:

Een reactie posten