donderdag 31 december 2015

December favorites


In december viel er ook nog het een en ander te beleven, niet in het minst een paar bezoeken aan kerstmarkten.

De "belangrijkste" kerstmarkt die ik afgelopen maand bezocht, was die van Düsseldorf, waarover ik hier al uitvoeriger berichtte.

Maar ook in Gent was er een kerstmarkt en daar ging ik een kijkje nemen op 13 december in het kader van Lekker Genieten.

woensdag 30 december 2015

December wrap-up


Oh boy... December is echt een minimale maand qua lezen geworden: 13 items op de goodreadsteller, waarvan 8 strips en 5 romans.

En het ergste van al: heel de maand stond zowat in het teken van het afvinken van de De Slegte reading challenge, ik las niet één roman uit "vrije wil", ze kwamen allemaal op één of andere manier op dat lijstje voor...

dinsdag 29 december 2015

De Slegte reading challenge 2015


2015 was zonder twijfel het jaar van de reading challenges: in het Engelse taalgebied had je de popsugar challenge, op Goodreads kan je elk jaar een doel van een aantal gelezen boeken instellen, Bookriot deed ook zijn duit in het zakje met een reading challenge waarin diversiteit centraal stond en er waren kleine uitdagingen doorheen het jaar, zoals de Booktubathon waaraan ik in augustus deelnam.

Eerst dacht ik dat zo'n uitdaging in het Nederlands niet bestond, tot ik halverwege het jaar eens binnensprong bij De Slegte en daar hun eigen reading challenge zag liggen met 32 opdrachten.

Ik heb ondertussen ook al ontdekt dat er een paar andere Nederlandstalige spelers op de markt zijn voor een uitdaging in 2016: de Iedereen Leest boekenbingo (waarin ze alle bovenstaande lijsten zijn gaan uitvlooien om hun eigen lijst samen te stellen) en de Hebban reading challenge, waarbij ze - handig - leestips per categorie geven.

Maar ik wou het hier hebben over mijn persoonlijke De Slegte reading challenge resultaten:

zondag 27 december 2015

Christmas watching


Familietradities, iedereen heeft ze en iedere familie doet het anders. Zo wordt er bij ons in de familie niet echt gevierd op kerstavond. De grote kerstfestiviteiten hebben plaats op kerstdag zelf en kerstavond is bij mij thuis traditioneel filmavond/dag.

Dit was dit jaar niet anders en het kijken ving al aan in de namiddag om 13.35u want toen speelden ze op ARD Die Feuerzangenbowle, een Duitse kerstklassieker die ik ein-de-lijk eens helemaal kon bekijken.

vrijdag 25 december 2015

Weihnachtszeit in Düsseldorf


't Is weer tijd om het één en ander op te biechten: de laatste jaren trek ik er steeds in december met mijn vader op uit om een kerstmarkt in Duitsland te bezoeken. Zo waren we al verschillende keren in Köln, en Aachen en Bonn kwamen ook al aan bod. Dit jaar hadden we onze zinnen gezet op Düsseldorf en we vertrokken op vrijdag 18/12 voor 3 dagen richting Düsseldorfer Weichnachtsmarkt.

Die tuimelende ventjes zie je echt overal!
Wie de laatste tijd al eens heeft buiten gelopen, weet dat het niet echt winters is en in Düsseldorf was dat niet anders... Het doet wel eventjes raar om zonder sjaal en met een jas die open hangt op een kerstmarkt rond te struinen. Ik zag dan ook massa's mensen die zelfs gewoon in hun (lelijke kerst)trui rondliepen in de straten.

Ziet dit er nu uit als een koude winterse dag?

donderdag 24 december 2015

What to watch: nieuwjaarseditie


Ik zei vorige week nog dat een kerstvakantie niet compleet was zonder een vertoning van The sound of music op één of ander kanaal. Wel, het is officieel nu: de kerstvakantie is verknald want er is letterlijk GEEN ENKELE zender die de film uitzendt dit jaar.

't Zal dvd kijken worden want natuurlijk heb ik de film in mijn dvd-kast staan...
De extra special verjaardagseditie, spreekt voor zich...
* Correctie *
Blijkbaar wordt de film wél uitgezonden maar zat die tussen alle andere programma's verstopt in mijn tv-gids... BBC1 zendt The Sound of music uit op nieuwjaarsdag om 14.15u!
* Correctie *

Afgezien van deze misstap in de programmering valt er gelukkig nog het één en ander te beleven op tv:

woensdag 16 december 2015

What to watch: kersteditie


Ah, de kerstvakantie... Periode van de gevreesde feestdagen maar ook van heel wat lekkers op tv want zowat alle zenders laten kerstfilms en -specials op ons los.

Voor mij is een kerstvakantie geen kerstvakantie als volgende films niet op het programma zouden staan: de Sissireeks en The sound of music.

En laat één nu net aan dat eerste iets doen:

Al meteen de eerste 3 dagen van de kerstvakantie - maandag 21 t.e.m. woensdag 23 december - kunnen we genieten van de drie Sissifilms. Telkens in de namiddag om 14.15u wordt dit suikerzoete sprookje (er wordt daar een loopje met de geschiedenis genomen...) vertoond. Wie niet moet werken, weet wat doen, voor mij wordt het opnemen geblazen.

Van The sound of music is er voorlopig nog geen spoor, maar ik ben er vrij zeker van dat die wel in de tweede week van de vakantie zal volgen.

Maar er kan op zowat alle zenders, voor zowat elk publiek iets gevonden worden:

zaterdag 5 december 2015

Primark haul


Het was al sinds augustus geleden dat ik nog het winkelhart van Gent had betreden - de plannen waren er tijdens het filmfestival, maar ik was toen moe, zo moe dat het er uiteindelijk niet van gekomen is.

Onlangs lukte het mij wel om nog eens richting Gent te trekken voor een shoppinguitje en dan vooral om de Primark te gaan plunderen. Want voor wie het nog niet weet: Primark is the place to be for all things Harry Potter and Star Wars!

Sidenote (en tip): de Primark is open tot 19.00u en als je er een uur voor sluitingstijd binnenvalt, heb je de winkel zowat voor jou alleen, de enigen die dan in de weg lopen zijn de winkelbediendes die alles netjes aan het opvouwen zijn voor de volgende winkelplunderdag...

woensdag 2 december 2015

November favorites


November is al 2 dagen voorbij dus wordt het stilaan tijd voor een favorietenlijstje.

En aangezien november mijn verjaardagsmaand is, zullen sommige favorieten hiermee te maken hebben. De eerste kwam al aan bod in deze blog want op 8 november ging ik brunchen met mijn zusje in de Sphinx. Zeker voor herhaling vatbaar!

Datzelfde zusje leverde nog een tweede favoriet af met een klein cadeautje:

dinsdag 1 december 2015

Say what you want...


Ik heb het op deze blog al uitvoerig over Helene Fischer gehad, maar er is een muziekgroep waar ik nóg meer cd's van in mijn bezit heb en die ik (buiten Clouseau) al het meest live aan het werk gezien heb: Texas, de Schotse popgroep met frontvrouw Sharleen Spiteri.

Ze bestaan dit jaar (give or take a year) 25 jaar en dat wordt natuurlijk gevierd met een overzichtsalbum en een tour door Europa. Op maandag 30/11 stonden ze met hun 25-tour in de Lotto-Arena in Antwerpen, en daar moest ik natuurlijk bij zijn...