zondag 5 mei 2013

Free Comic Book Day 2013

Gisteren werd voor de tweede keer de Free Comic Book Day in Vlaanderen en Nederland georganiseerd.

Dit evenement bestaat al jaren in het buitenland (VS, Canada en Duitsland) en ik was dan ook in mijn nopjes toen ik vorig jaar vernam dat het eveneens bij ons zou worden georganiseerd.

Waar men in de VS uit 52 comics kan kiezen en in Duitsland uit 30 (dit jaar zelfs een Duitse Suske und Wiske!), is de keuze bij ons "beperkt" tot 10 strips. Maar gratis is gratis, nietwaar?

Aangezien ik door een gelukje niet moest werken gisteren, ben ik (voor mijn doen dan) in alle vroegte naar Gent getrokken om wat gratis strips te scoren.
Vier winkels in het Gentse deden mee, maar de Carrefour in Oostakker lag een beetje uit de baan, dus heb ik me tot de 3 andere beperkt.

Eerste stop was stripwinkel De Poort in de Nederkouter. Ik ken de winkel vooral door hun zeer uitgebreide aanbod aan franstalige strips, naast natuurlijk een overdaad aan Nederlandstalig werk en ook voor Manga zijn zij the place to be.
Tussen 11 en 12 kwam daar dan ook nog eens Eva Mouton (bekend van dS Weekblad) signeren, iets waar ik alleen maar blij van kon worden en dit is dan mijn gesigneerde exemplaar van Eva's gedacht, met wat complementair materiaal (dank u Eva!):


In De Poort lagen de gratis strips niet voor het grijpen, je kreeg er 1 (ja, de volle één!) bij aankoop van iets uit de winkel, een geluk dat ik Eva's gedacht nog niet in mijn bezit had...
Mijn keuze viel op de strip van A Game of Thrones, degene die ik al op voorhand had zitten aanstippen als de te hebben strip van de 10:

 
Na nog een gratis wafel (er was daar iemand jarig blijkbaar), trok ik zo'n 140 meter verder in de Nederkouter naar Epic, your comic store, de naam zegt het eigenlijk zelf: het draait er vooral om Engelstalig werk, comics en graphic novels, zowel in het Nederlands als het Engels.
Daar schafte ik mij deel 3 en 4 van Fables aan. De eerste 2 delen verschenen jaren geleden in het Nederlands, maar sindsdien werd er niets meer vertaald en ondertussen zitten ze al aan nr. 18 (en verschillende spin-offs) in het Engels, tijd om daar dus iets aan te doen:


Ik zag niet direct waar de free comics te vinden waren en toen ik er naar vroeg, bleek dat ze gewoon tussen de andere strips stonden op het rek en dat ik "kon nemen waar ik zin in had". Dat moest mij geen twee keer gezegd worden, maar het goed fatsoen belette om heel de stand leeg te roven, dus ik beperkte me tot 3 strips (dat ik daarbij ver de hele Tempelierstapel op de grond deed belanden kon de pret niet drukken...) en het werden mijn keuzes 2, 3 en 4 van de 10 strips:


Laatste halte werd de Fnac, waar ik eerst de kelder indook om te zien wat er nieuw was op dvd-vlak en daarna ging het richting 1e verdieping naar de stripafdeling. Daar was eigenlijk niets te zien wat verband hield met de FCBD, buiten een minuscuul bericht aan de stripbalie dat je je strip vrij kon kiezen. Maar waar stonden die dan?
Zoals zo vaak als je iets zoekt, staat het voor je neus en zie je het niet... De FCBD-stand stond aan de infobalie en iedereen kon gewoon de strips meenemen zonder dat er ook maar iemand naar omkeek. Het werden dan de 2 laatste strips uit mijn voorkeurlijstje:


Er werd afgeklokt op 6 van de 10 gratis strips (als ik iets écht niet wil, ga ik het ook niet gratis meenemen), 3 aangekochte strips waarvan één gesigneerde en een dvd die uiteindelijk ook gratis bleek te zijn want ik had genoeg punten op mijn Fnackaart.
Daarna nog een Balls & Glory-lunch in Yogy en mijn dag kon niet meer stuk. Het werd op die manier dan ook een mooie meidag (het treinongeluk en de politiemacht in Wetteren buiten beschouwing gelaten) voor ondergetekende. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten