zondag 18 april 2010

Isabelle Avondrood in de cinema!

Als kind zocht ik mijn heldinnen in strips en boeken, en dat zijn er in de loop der jaren heel wat geweest: Matilda, Ronja, Minoes, Hasse, Yoko, Aria, de hele kliek uit de Kinderen van Moeder Aarde-trilogie (dank u Thea!) en ja, ook Wiske hoorde daar bij...

Later volgde Isabelle Avondrood, de rokende, vloekende, bizarre avonturen belevende journaliste van Jacques Tardi.


Zó zag het leven er in het Parijs aan het begin van de 20e eeuw uit, stelde ik me altijd voor. En zo moest een heldin uit die tijd zich ook gedragen.
Ik had haar met andere woorden meteen in mijn hart gesloten...

Van de stripreeks verscheen in 2007 het 9e en voorlaatste deel - waar blijft het laatste? - en nu is er dan de bioscoopfilm.



Geregisseerd door Luc Besson - die van het schitterende Léon en het hyperentertainende The fifth element (waar blijft trouwens die dvd met Nederlandse ondertiteling?) - en losjes gebaseerd op de eerste albums.

Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec, zoals ze in het Frans heet, is een waar kijkplezier geworden, tenminste als je de strips kent en je je over het feit kan zetten dat er in de film een pak meer humor te vinden is. Ik heb geamuseerd zitten kijken naar de lotgevallen van juffrouw Blanc-Sec (zoals de wijn), en haar bravoure in het vooroorlogse Parijs.
Je krijgt pterodactyls, levende mummies, een jager op groot wild en een hondje dat gegarandeerd de show steelt...

Blijkbaar was het op de set ook een feestje, want hoofdactrice Louise Bourgoin heeft Luc Besson naar verluid al gesmeekt om een vervolgfilm, iets wat hij in de regel niet doet.
Eerst eens zien of deze een (bescheiden) succes kent, van mij mag er in elk geval een vervolg op komen!